Mediawijs via de bib

Bibster

We nodigen elk jaar de klassen uit om een Bibster-spel rond het thema van de Jeugdboekenmaand te spelen. Tijdens zo'n spel krijgen leerlingen per twee of drie een tablet van de bib waarop vragen verschijnen. De antwoorden moeten ze online en in boeken zoeken.
Soms organiseren we ook een Bibster-spel rond specifieke thema's, zoals bv. cyberpesten, online veiligheid en fake news.
We brengen telkens de scholen op de hoogte als er zo'n spel zal doorgaan.

Bibster

 

Gopress

Ken je het Gopress krantenarchief al? Via je lidmaatschap van de bib heb je gratis toegang tot dit online kranten- en tijdschriftenarchief. Heel wat leerkrachten en leerlingen gebruiken dit al om thuis artikels op te vragen en bronnen te zoeken voor schoolopdrachten. Meer info vind je hier.

E-boeken

We hebben een online e-boekenplatform met daarin heel wat titels voor volwassenen, maar ook voor kinderen en jongeren. Als je lid bent van de bib kan je gratis thuis de e-boeken op je eigen tablet, smartphone of e-reader lezen. Op deze pagina vind je alle info en handleidingen terug.

CoderDojo

CoderDojo organiseert gratis programmeerclubs, de zogenaamde "Dojo's". Op die Dojo's leren meisjes en jongens programmeren, spelletjes ontwikkelen, websites bouwen... We komen één zondag per maand samen, afwisselend in de bib van Ichtegem en Eernegem. De leeftijd van onze deelnemers varieert van 7 tot 14. Door de coronacrisis kan dit voorlopig niet meer doorgaan. Meer info

Collectie

We hebben heel wat mediawijze boeken in de collectie. Voor kinderen en volwassen, van zelf leren programmeren tot veilig omgaan met nieuwe media. En bovendien ook met aandacht voor mediawijsheid en opvoeding.
Hieronder alvast een greep uit het aanbod.