Makkelijk lezen

Bij kinderen die dyslexie hebben of wat meer moeite met lezen in het algemeen wil de bib graag het leesplezier aanwakkeren.
Met onder andere aangepaste boekjes die extra ondersteuning bieden, Daisy-boeken en de Anderslezen-app.
Spreek gerust een medewerker aan voor meer info.

Daisy-boeken zijn speciale luisterboeken op cd. Als je de cd afspeelt met een specifiek toestel, een Daisy-speler, heb je tal van ondersteunende functies. Zo kan je de voorleessnelheid aanpassen en makkelijk navigeren doorheen het boek. Een Daisy-speler kan je lenen in de bib. Je kan een Daisy-boek ook afspelen op je computer of op een gewone cd-speler, maar dan zonder de extra functies. Meer info vind je op luisterpuntbibliotheek.be

In de bib staan deze cd's apart opgesteld. Van veel boeken (gedrukte versies) hebben we ook het Daisy-boek in de collectie. In dat geval geven we dat aan met een duidelijke sticker op de rug van het gedrukte boek. 
Tip: als je zowel het gedrukte boek als het Daisy-boek leent, kan je afwisselend luisteren en zelf lezen.
 

Daisy online met de Anderslezen-app

Tegenwoordig maak je in een handomdraai van je smartphone of tablet een handige Daisy-speler. Het enige wat je daarvoor nodig hebt is de Anderslezen-app, die je gratis kan downloaden. Via de Luisterpuntbibliotheek kunnen mensen met een leesbeperking op die manier van thuis uit online luisterboeken lenen.

Hoe?

 1. Vraag aan de balie in de bib een gebruikersnaam en paswoord (of mail naar bibliotheek@ichtegem.be)
  Anderslezen-app
 2. Surf naar https://mijn.luisterpuntbibliotheek.be 
 3. Klik op ‘mijn luisterpunt’
 4. Log in met je gebruikersnaam en paswoord (dat je kreeg van de bib)
 5. Nu heb je 4 tabbladen:
  • nieuwe opzoeking
  • boekenplank
  • leenhistoriek
  • mijn gegevens
 6. Zoek via ‘nieuwe opzoeking’ een boek en voeg het toe aan je boekenplank.
 7. Download op tablet of smartphone de app ‘anderslezen’.
 8. Log in met dezelfde gegevens.
 9. Open nu het boek op je boekenplank en geniet van het verhaal.

Nieuw: Je kan nu ook eenvoudig een boek aanvragen in de Anderslezen-app zelf:

 1. Druk in de app op het hoofdmenu links bovenaan en vervolgens op ‘Zoeken’.
 2. Geef de gewenste titel en/of auteur in. De zoekresultaten verschijnen.
 3. Druk bij het gewenste boek op de drie bolletjes en vervolgens op ‘Aanvragen’. Het boek staat nu op je online boekenplank. 

Zorg voor deze methode dat je de laatste versie van de Anderslezen-app hebt staan. Werk indien nodig de app bij via de Play Store of App Store.

Boekjes uit de reeks Zoeklicht dyslexie bevatten een speciaal lettertype voor kinderen met dyslexie. Door de aparte vormgeving bieden ze ondersteuning tijdens het lezen. Het leesniveau is eenvoudig, maar niet kinderachtig. En de teksten bevatten veel humor voor extra leesplezier! Deze boekjes staan gewoon tussen de andere in het rek per leeftijdsgroep. Op het rugetiket staat in het klein 'dyslexie' vermeld.
 

De 'Makkelijk lezen'-boeken bevatten makkelijke woorden en korte zinnen. Ze zijn leestechnisch eenvoudig, maar sluiten aan bij de belevingswereld van kinderen en jongeren. We hebben ze voor verschillende leeftijdsgroepen in de bib. Ze staan niet apart opgesteld, maar je herkent ze aan de ML op het rugetiket.

Een ADIBoek?

ADI

Daisy-boeken maken leesboeken toegankelijk, ADIBoeken zijn de toegankelijke tegenhanger voor op school. Een ADIBoek is een aangepaste DIgitale versie van een leer- en werkboek. Maar een ADIBoek is meer dan een eenvoudige PDF. Je krijgt extra functies die het gebruik in de klas eenvoudiger maken.

ADIBoeken en voorleessoftware kan je volledig gratis aanvragen bij ADIBib.

Meer info

Webinars over dyslexie voor ouders, leerkrachten en logopedisten

Hieronder staan twee webinars die je verder wegwijs maken. Eéntje op maat van ouders en ééntje voor (zorg)leerkrachten en logopedisten. De PowerPoint-presentatie en extra info waarnaar in de inleiding verwezen wordt, kan je bekijken op de YouTube-pagina van de filmpjes. Daar kom je terecht door te klikken op het YouTube-logo in de balk onderaan het filmpje tijdens het afspelen. Op die pagina kan je de schermweergave ook vergroten.

Ik haat lezen 

Ik haat lezen

Ik haat lezen is een initiatief van Luisterpunt voor kinderen en jongeren met dyslexie.
Deze campagne maakt dyslexie zichtbaar en bespreekbaar.

Op de website ikhaatlezen.be kunnen kinderen, ouders en begeleiders heel wat tips terugvinden.

 

Ouders, leerkrachten en begeleiders kunnen in de collectie van de bib extra info over dyslexie en leesbevordering terugvinden. Hieronder alvast een greep uit het aanbod.