Digitale diensten van de bib

Ken je het Gopress krantenarchief al? Via je Mijn Bibliotheek-profiel kan je gratis kranten- en tijdschriftenartikels lezen.

Bovendien hebben we ook nog speciaal door de bib geselecteerde tips om online te lezen, luisteren en kijken via verschillende digitale kanalen.

Webinars over dyslexie voor ouders, leerkrachten en logopedisten

'Ik haat lezen!' Een veel gehoorde uitspraak bij kinderen en jongeren met dyslexie. En eigenlijk valt het wel te begrijpen. Zowel op school als thuis steken ze zoveel tijd en energie in iets wat voor hun leeftijdsgenoten schijnbaar vanzelf gaat. Alle aandacht gaat bovendien naar het technisch lezen, waardoor de boodschap – een prachtig verhaal of een belangrijke cursustekst – meer dan eens verloren gaat.

Met de juiste (gratis!) hulpmiddelen breng je kinderen met dyslexie van ‘Ik haat lezen!’ naar ‘Mag ik nog een boek?’ en ondersteun je hen bij het leren.

Hieronder staan twee webinars, ééntje op maat van ouders en ééntje voor (zorg)leerkrachten en begeleiders.
De PowerPoint-presentatie en extra info waarnaar in de inleiding verwezen wordt, kan je bekijken op de YouTube-pagina van de filmpjes. Daar kom je terecht door te klikken op het YouTube-logo in de balk onderaan het filmpje tijdens het afspelen. Op die pagina kan je de schermweergave ook vergroten.
Op onze Makkelijk Lezen-pagina vind je meer info over hoe de bib ondersteuning kan bieden.

Leen e-boeken op je eigen toestel

e-boeken

Leen gratis e-boeken bij de bib via het platform cloudLibrary. Je kan telkens 2 e-boeken tegelijk lenen en die 6 weken lang lezen op je eigen toestel. Loopt de uitleentermijn af, dan verdwijnen de e-boeken vanzelf van je toestel.

De e-boeken kan je lezen op je tablet, smartphone, computer en op de meeste e-readers. 

 

Lees meer

Gopress - Digitale kranten en tijdschriften

Gopress-collage.png

Ken je het Gopress krantenarchief al? Als je je aanmeldt via Mijn Bibliotheek
krijg je toegang tot artikels uit een breed aanbod van Belgische kranten en tijdschriften ouder dan 2 dagen.

Gebruik hiervoor na het aanmelden hetzelfde zoekscherm waarmee je gewoonlijk iets opzoekt in onze catalogus. Selecteer boven het invulscherm wel 'zoek in krantenarchief'. 

Handig voor leerkrachten en leerlingen die van thuis uit werken aan actualiteitsopdrachten en andere schooltaken.

Ben je lid van de bib en heb je nog geen Mijn Bibliotheek-profiel? Lees hier hoe je je registreert.

CoderDojo: programmeren is kinderspel

Scratch

CoderDojo organiseert gratis programmeerclubs waar kinderen leren programmeren, games ontwikkelen, websites bouwen... We komen normaal gezien één keer per maand samen, afwisselend in de bib van Ichtegem en Eernegem. Maar dat kan voorlopig niet meer.

Voor alle kinderen die thuis zitten en nieuwsgierig zijn naar CoderDojo hebben we een aantal tips gebundeld.
En als leuk extraatje kan je een game spelen die één van onze deelnemers heeft gemaakt!

Lees meer

Stream gratis luisterboeken via je tablet of smartphone

Dankzij de anderslezen-app krijgen mensen met een leesbeperking toegang tot een grote collectie luisterboeken. Kinderen met dyslexie kunnen hun favoriete boek beluisteren en gebruik maken van heel wat ondersteunende functies. Zo kan je de voorleessnelheid aanpassen en makkelijk navigeren doorheen het boek.

anderslezen

Hoe ga je te werk?

  1. Mail naar bibliotheek@ichtegem.be. We bezorgen je de gegevens om in te loggen.
  2. Download de anderslezen-app uit de App Store of Play Store op je eigen toestel en log in met onze gegevens.
  3. Vul je boekenplank via Mijn Luisterpunt. Log in met dezelfde gegevens en kies uit de catalogus. Je kan de luisterboeken streamen, maar ook downloaden.

Verspreid het leesvirus

leesvirus.png

Op het nieuwe leer- en leesplatform verspreidhetleesvirus.be komen kinderen, jongeren en hun ouders in contact met leesmateriaal, leermiddelen, (jeugd)boeken en verschillende promo-acties.

Gebruik de filters om op zoek te gaan naar de info of het materiaal dat het best bij jouw wensen past. Wil je leren of wil je lezen? Of beide? En voor welke leeftijd zoek je geschikt materiaal? Ook dat kan. Of zoek je eerder leestips die aanleunen bij hoe je je voelt? Ook daarop kan je filteren. Veel lees- en leerplezier!

IDFA maakt meer dan 300 documentaires gratis online toegankelijk

IDFA.jpg

Het Internationaal Documentaire Film Festival Amsterdam (IDFA) besliste vorige week meer dan 300 documentairefilms gratis online toegankelijk te maken. Het gaat om materiaal dat werd gereleased tussen 1988 en 2019, met

pareltjes zoals Solar Mama (2012), On the Way to School (2008), Who Will Be a Gurkha (2012),  Ukrainian Sheriffs (2015),  Runaway (2001)...

Ontdek hier hun volledige aanbod.

Lees-, kijk- en luistertips van de bib

Onderstaand cultuuraanbod kan je digitaal en meestal gratis gebruiken.