Digitale diensten van de bib

Ken je het Gopress krantenarchief al? Via je Mijn Bibliotheek-profiel kan je gratis kranten- en tijdschriftenartikels lezen.

Bovendien hebben we ook nog speciaal door de bib geselecteerde tips om online te lezen, luisteren en kijken via verschillende digitale kanalen.

CoderDojo: programmeren is kinderspel

Scratch

CoderDojo organiseert gratis programmeerclubs waar kinderen leren programmeren, games ontwikkelen, websites bouwen... We komen normaal gezien één keer per maand samen, afwisselend in de bib van Ichtegem en Eernegem. Maar dat kan voorlopig niet meer.

Voor alle kinderen die thuis zitten en nieuwsgierig zijn naar CoderDojo hebben we een aantal tips gebundeld.
En als leuk extraatje kan je een game spelen die één van onze deelnemers heeft gemaakt!

Lees meer

Gopress - Digitale kranten en tijdschriften

Gopress-collage.png

Ken je het Gopress krantenarchief al? Als je je aanmeldt via Mijn Bibliotheek
krijg je toegang tot artikels uit een breed aanbod van Belgische kranten en tijdschriften ouder dan 2 dagen.

Gebruik hiervoor na het aanmelden hetzelfde zoekscherm waarmee je gewoonlijk iets opzoekt in onze catalogus. Selecteer boven het invulscherm wel 'zoek in krantenarchief'. 

Handig voor leerkrachten en leerlingen die van thuis uit werken aan actualiteitsopdrachten en andere schooltaken.

Ben je lid van de bib en heb je nog geen Mijn Bibliotheek-profiel? Lees hier hoe je je registreert.

Haal voorstellingen naar je huiskamer

podium

Op Podium Aan Huis bekijk je gratis opnames van meer dan 90 podiumvoorstellingen voor jong en oud. Gezelschappen, kunst- en cultuurhuizen bundelen virtueel de krachten om mensen te blijven ontroeren en ontspannen met onder andere familievoorstellingen van hetpaleis & Abattoir Fermé, FroeFroe, BRONKS, De Maan, Kapitein Winokio en 4Hoog.  

Lees meer

Verspreid het leesvirus

leesvirus.png

Op het nieuwe leer- en leesplatform verspreidhetleesvirus.be komen kinderen, jongeren en hun ouders in contact met leesmateriaal, leermiddelen, (jeugd)boeken en verschillende promo-acties.

Gebruik de filters om op zoek te gaan naar de info of het materiaal dat het best bij jouw wensen past. Wil je leren of wil je lezen? Of beide? En voor welke leeftijd zoek je geschikt materiaal? Ook dat kan. Of zoek je eerder leestips die aanleunen bij hoe je je voelt? Ook daarop kan je filteren. Veel lees- en leerplezier!

Jeugdboekenmaand You Tube-kanaal

Na een zeer geslaagde start werd de Jeugdboekenmaand abrupt afgebroken door de snelle opkomst en verspreiding van het coronavirus. We betreuren dit uiteraard, maar de veiligheid en gezondheid van iedereen gaat boven alles. En we zien het als een kans: meer tijd dan ooit om te lezen én voor te lezen!

Jeugdboekenmaand 2020.jpg

'Iedereen Leest'  heeft samen met Sien en Tom een idee uitgewerkt: ze lanceren een Jeugdboekenmaand-YouTube! Met filmpjes van auteurs en illustratoren die voorlezen, teken- en knutseltips geven, vertellen, live illustreren enzovoort! Je ontdekt er nu al filmpjes van onder andere Joke van Leeuwen, Dimitri Leue, Siska Goeminne, Bart Moeyaert, Stefan Boonen, Mattias De Leeuw, Kim Crabeels..., maar er komen er zeker nog bij. Veel kijk- en leesplezier!

En delen jullie mee?

IDFA maakt meer dan 300 documentaires gratis online toegankelijk

IDFA.jpg

Het Internationaal Documentaire Film Festival Amsterdam (IDFA) besliste vorige week meer dan 300 documentairefilms gratis online toegankelijk te maken. Het gaat om materiaal dat werd gereleased tussen 1988 en 2019, met

pareltjes zoals Solar Mama (2012), On the Way to School (2008), Who Will Be a Gurkha (2012),  Ukrainian Sheriffs (2015),  Runaway (2001)...

Ontdek hier hun volledige aanbod.

Stream gratis luisterboeken via je tablet of smartphone

Dankzij de anderslezen-app krijgen mensen met een leesbeperking toegang tot een grote collectie luisterboeken. Kinderen met dyslexie kunnen hun favoriete boek beluisteren en gebruik maken van heel wat ondersteunende functies. Zo kan je de voorleessnelheid aanpassen en makkelijk navigeren doorheen het boek.

anderslezen

Hoe ga je te werk?

  1. Mail naar bibliotheek@ichtegem.be. We bezorgen je de gegevens om in te loggen.
  2. Download de anderslezen-app uit de App Store of Play Store op je eigen toestel en log in met onze gegevens.
  3. Vul je boekenplank via Mijn Luisterpunt. Log in met dezelfde gegevens en kies uit de catalogus. Je kan de luisterboeken streamen, maar ook downloaden.

Lees-, kijk- en luistertips van de bib

Onderstaand cultuuraanbod kan je digitaal en meestal gratis gebruiken.