CoderDojo

CoderDojo organiseert gratis programmeerclubs, de zogenaamde "Dojo's". Op die Dojo's leren meisjes en jongens programmeren, spelletjes ontwikkelen, websites bouwen... We komen één zondag per maand samen, afwisselend in de bib van Ichtegem en Eernegem. De leeftijd van onze deelnemers varieert van 7 tot 14.

Voorlopig worden geen dojo's meer georganiseerd, maar we willen heel graag alle nieuwsgierige kinderen op deze pagina een paar alternatieven bieden voor thuis.

Ontwerp je eigen game met Scratch

Scratch is een gebruiksvriendelijke programmeertaal waarmee je al snel een eenvoudige game of een animatiefilmpje kan maken. Het is vooral gericht op kinderen vanaf 8 jaar en werkt met een overzichtelijk blokkensysteem.

Op https://scratch.mit.edu/ kan je meteen zelf aan de slag gaan en een eerste idee uitwerken. Klik bovenaan op 'Maak' en je kan beginnen met experimenteren. Via de 'Lessen'-knop bovenaan krijg je ideeën en instructiefilmpjes aangereikt.
In de bibliotheek hebben we ook een aantal boeken over Scratch. Je vindt ze terug in de coverlijst hierboven.

Benieuwd naar het resultaat?
Kinderen die voor het eerst naar een Dojo komen, starten altijd met Scratch.
Eén van onze deelnemers heeft onlangs een uitgebreid spel gemaakt met verschillende levels en moeilijksgraden.
Klik op deze link en daarna op het groene vlaggetje om het te spelen. Opgelet: verslavend spul!

Scratch

Leer spelenderwijs een programmeertaal met CodeCombat

In ons CoderDojo-traject is na Scratch de volgende stap CodeCombat. Dat is een educatieve game die aanzet tot creatief denken en je vertrouwd maakt met programmeertalen. Je speelt een spel en schrijft zelf de code om je held opdrachten te laten uitvoeren. CoderDojo Ichtegem heeft een aantal licenties beschikbaar die we onze deelnemers kunnen aanbieden.

Al eens proberen? Het eerste level kan je gratis en zonder licentie spelen.
Surf naar https://codecombat.com/, klik op 'Spelen', kies je held en je bent vertrokken.

Meer thuistips en uitdagingen op coderdojobelgium.be

CoderDojo

Het internet staat vol met tools en lessen om te leren programmeren. CoderDojo Belgium verzamelt op hun site in de digihoek een paar interessante startpunten waar je in het Nederlands terecht kan.

Op de techblog vind je dan weer concrete opdrachten en uitdagingen die regelmatig aangevuld worden.

Vragen?

Door de coronacrisis worden voorlopig geen dojo's georganiseerd. We kondigen het aan zodra er perspectief is om weer op te starten.

Heb je intussen vragen over CoderDojo Ichtegem? Mail naar ichtegem@coderdojobelgium.be.