CoderDojo

CoderDojo organiseert gratis programmeerclubs, de zogenaamde "Dojo's". Op die Dojo's leren meisjes en jongens programmeren, spelletjes ontwikkelen, websites bouwen... We komen één zondag per maand samen telkens van 10u tot 12u30, afwisselend in de bib van Ichtegem en Eernegem. Een team van enthousiaste coaches begeleidt de kinderen. De leeftijd van onze deelnemers varieert van 7 tot 14.

Goed nieuws: CoderDojo Ichtegem is opnieuw gestart!

Dit zijn alle data voor het najaar (telkens van 10 tot 12u30):

- Zondag 26 september in bib Ichtegem
- Zondag 17 oktober in bib Eernegem
- Zondag 14 november in bib Ichtegem
- Zondag 5 december in bib Eernegem


Schrijf je hier in voor de Dojo in Eernegem op zondag 5 december.
We vragen wel om een laptop mee te brengen. Als je niet beschikt over een laptop, kan je er eentje reserveren via het inschrijvingsformulier. We hebben er maar twee beschikbaar, dus probeer zo veel mogelijk je eigen laptop mee te brengen.

Inschrijven voor een volgende dojo kan telkens na afloop van de vorige. We geven de kinderen die aanwezig waren de eerste keuze om in te schrijven, na een bepaalde periode worden de vrije plaatsjes opengesteld voor iedereen. Je leest het telkens hier of er plaatsen vrij zijn.

Heb je intussen vragen over CoderDojo Ichtegem? Mail naar ichtegem@coderdojobelgium.be.

Ontwerp je eigen game met Scratch

Kinderen die voor het eerst naar een Dojo komen, starten altijd met Scratch. Scratch is een gebruiksvriendelijke programmeertaal waarmee je al snel een eenvoudige game of een animatiefilmpje kan maken. Het is vooral gericht op kinderen vanaf 8 jaar en werkt met een overzichtelijk blokkensysteem.

Op https://scratch.mit.edu/ kan je meteen zelf aan de slag gaan en een eerste idee uitwerken. Klik bovenaan op 'Maak' en je kan beginnen met experimenteren. Via de 'Lessen'-knop bovenaan krijg je ideeën en instructiefilmpjes aangereikt.
In de bibliotheek hebben we ook een aantal boeken over Scratch. Je vindt ze terug in de coverlijst hieronder.

Benieuwd naar het resultaat?
Eén van onze deelnemers heeft een uitgebreid spel gemaakt met verschillende levels en moeilijksgraden.
Klik op deze link en daarna op het groene vlaggetje om het te spelen. Opgelet: verslavend spul!

Scratch

Thuistips en uitdagingen op coderdojobelgium.be

CoderDojo

Het internet staat vol met tools en lessen om te leren programmeren. CoderDojo Belgium verzamelt op hun site in de digihoek een paar interessante startpunten waar je in het Nederlands terecht kan.

Op de techblog vind je dan weer concrete opdrachten en uitdagingen die regelmatig aangevuld worden.