Nadat zijn zoon in Amerika gearresteerd is voor de moord op zijn vriendin, besluit zijn vader, die na de onopgehelderde moord op zijn vrouw een teruggetrokken leven leidt, hem te helpen en vliegt naar New Orleans.
Titel
Ultimatum / Heerma van Vos & Heerma van Voss
Auteur
Thomas Heerma van Voss Daan Heerma van Voss 1981-
Taal
Nederlands
Editie
1
Uitgever
Amsterdam: Prometheus, 2015
274 p.
ISBN
9789044626131 (paperback)

Besprekingen

Wat gemener had best gemogen

Als twee aanstormende kanonnen hun krachten bundelen, verwacht je haast dat steden vallen. Maar wat de gebroeders-Heerma van Voss presenteren, heeft toch iets van te veel rook en te weinig gedonder.

Dat de broers ervoor kozen van Ultimatum, hun eerste samenwerking, een thriller te maken, hoeft niet te verbazen. De literaire genres waarin ze excelleren, de roman en de verhalenbundel, zijn nu eenmaal niet van de soort die zich makkelijk door twee personen laat schrijven. Thrillers lenen zich meer tot collaboraties en die zie je dan ook vaker opduiken. Dat de broers kunnen samenwerken, bewijzen ze: Ultimatum is absoluut een verhaal uit één mond.

Het verhaal begint als een klassieke whodunit: een jonge vrouw wordt vermoord in de moerassen rond New Orleans. Hoofdverdachte is Alexander van Zandt, haar jaloerse Nederlandse vriend. Wanneer blijkt dat Alexanders vader vijf jaar eerder eveneens beschuldigd werd van moord op zijn geliefde, de moeder van de jongen, lijkt de start gegeven van een tenenkrullend verhaal vol dubbelgangers (het zit al in de namen), echo's en dubbele bodems. Vaart krijgt het verhaal wel, maar het ontketent geen G-kracht.

Toegegeven, het is niet he…Lees verder

ERFZONDE

Aron leidt na de moord op zijn vrouw een teruggetrokken leven, maar dan wordt in New Orleans zijn zoon beschuldigd van moord. Moet Alexander boeten voor de zonden van zijn vader of schuilt er iets veel banalers achter de moord?

Tijdens mardi gras spreekt studente Nathalie Underwood af met een man in een skeletpak. In het dolgedraaide New Orleans let niemand op de twee, maar een dag later wordt Nathalie dood aangetroffen in het moeras. Op haar lichaam vindt de politie alleen sporen van haar vriend: Alexander Van Zandt. Al snel komt aan het licht dat de liefde tussen de twee niet veel meer voorstelde. Nathalie hield er bovendien een verborgen leven op na. Het meisje dat met de Bijbel was grootgebracht, ging er stevig tegenaan met wilde feesten, andere vriendjes en een zwangerschap die in abortus eindigde. Alexander houdt zijn onschuld staande, maar maakt zich nóg verdachter wanneer blijkt dat hij net na zijn komst naar Amerika een andere naam heeft aangenomen.

Intussen brengt Alexanders vader Aron zijn dagen in survivalmodus door. Toen zijn vrouw werd vermoord, werd hij pas na enige tijd buiten verdenking gesteld. Sindsdien is hij gestopt met zijn praktijk als psychiater en leeft hij teruggetrokken in…Lees verder

Op de avond van Mardi Gras, Vette dinsdag, wordt de studente Nathalie Underwood vermoord op een plattelandsweggetje in de moerassen van Louisiana. Vrij snel wordt Alexander, een Nederlandse student en geliefde van Nathalie, gearresteerd. Rechercheur Hanna Vincennes, die de misdaad onderzoekt, begint al gauw te twijfelen of deze vlotte arrestatie wel terecht is. Aron, Alexanders vader, die na de onopgehelderde moord op zijn vrouw een teruggetrokken leven leidt in een vakantiehuisje in Egmond, besluit zijn zoon te helpen en vliegt naar New Orleans. De vloeiende stijl en de langzaam opgebouwde spanningsboog zorgen ervoor dat de lezer door blijft lezen tot aan het einde. Psychologische thriller met levensechte beschrijvingen van de hoofdpersonen die beïnvloed worden door hun eigen persoonlijke motieven. Het vertelperspectief wisselt regelmatig van rechercheur Hanna naar Aron. De ongewone afloop en de parallelle meegemaakte situaties van vader en zoon laten de lezer met nadenkvragen achter…Lees verder

Over Thomas Heerma van Voss

CC BY 4.0 - Foto van/door Vera de Kok

Thomas Bram Heerma van Voss (Amsterdam, 13 juni 1990) is een Nederlands schrijver.

Jeugd en studie

Heerma van Voss is een zoon van oud-omroepbaas Arend Jan Heerma van Voss en sociologe Christien Brinkgreve. Hij doorliep het Vossius Gymnasium in Amsterdam, studeerde een jaar Engels in Londen en studeerde tussen 2009 en 2012 Nederlands aan de Universiteit van Amsterdam.

Werk

In 2009 verscheen Heerma van Voss' debuut De Allestafel. In 2013 verscheen de roman Stern, die lovend ontvangen werd. Hierna riepen onder meer NRC Handelsblad en De Volkskrant hem uit tot een van de grootste literaire talenten. Bij de opnames van College Tour noemde A.F.Th. van der Heijden Heerma van Voss een van de grootste literaire talenten van het land.

In 2014 behoorde Heerma van Voss tot De Tien, een door Das Magazin gemaakte selectie van de beste schrijvers geboren in of na 1980. In…Lees verder op Wikipedia