Boek
Nederlands

De eerste kruistocht : de oorsprong van het conflict tussen islam en christendom

Thomas Asbridge (auteur)

De eerste kruistocht : de oorsprong van het conflict tussen islam en christendom

Geschiedenis van de eerste kruistocht aan het eind van de elfde eeuw, waarbij de christenen erin slaagden in 1099 Jeruzalem op de moslims te veroveren.
Titel
De eerste kruistocht : de oorsprong van het conflict tussen islam en christendom
Auteur
Thomas Asbridge
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
The first crusade : a new history : the roots of conflict between Christianity and Islam
Uitgever
Amsterdam: Athenaeum-Polak & Van Gennep, 2006
384 p. : ill.
ISBN
90-253-0220-3

Besprekingen

Wanneer wij terugkijken op de kruistochten, dan kunnen wij alleen maar onbegrip en ontzetting voelen voor zoveel plundering en doodslag. Dat zoiets ondernomen zou kunnen worden vanuit een geloof, lijkt ons zo onwaarschijnlijk dat we gemakkelijk aannemen dat economische motieven de echte grondslagen vormden van de kruisvaart. Of sneren we maar dat die vrome kruisvaarders weinig nobele roofridders waren. Maar toch was geloof het hoofdmotief van de kruisvaarders, betoogt de Britse specialist Thomas Asbridge in De eerste kruistocht.

Die stelling is intussen gemeengoed in het historisch onderzoek, maar is nog niet goed doorgedrongen tot het grote publiek, waarvoor het nog steeds nodig blijkt om de gruwel van de kruistochten en het islamitische perspectief erop te verduidelijken. Die twee aspecten zijn al lang verwerkt in de geschiedschrijving, die zich, weg van de grote, 'materialistische' synthese van Steven Runciman (A history of the crusades, 1951-1954), richt op de…Lees verder
In dit omvangrijke boek wordt de geschiedenis beschreven van wat de eerste van wat een serie van 'kruistochten' zou worden die volgt op de oproep in de preek van de paus in 1095 in Clermont-Ferrand. Op een boeiende wijze wordt de overigens in vele opzichten schokkende geschiedenis verhaald. Vanaf de eerste bezieling voor de onderneming tot de verovering van de 'Heilige Stad', Jeruzalem. In die zin was deze eerste kruistocht eigenlijk als enige 'succesvol'. Er wordt verteld wat de deelnemers bezielde, hoe het gebeuren door het westers christendom werd gezien en welke gevolgen dit had voor de verhoudingen met de moslims. Hoewel de problemen worden aangeraakt, zou aan het einde een grondiger slotbeschouwing van het karakter van deze onderneming en de gevolgen (kruistocht, heilige oorlog, djihad) op zijn plaats zijn geweest. Voorzien van een lijst met de hoofdrolspelers, kaarten, verklarende woordenlijst, literatuurlijst en register.