Great Falls, Montana, jaren 1960. Een 14-jarige jongen is getuige van de crisis in het huwelijk van zijn ouders.
Onderwerp
Adolescentie, Gezin
Titel
Wildlife / directed by Paul Dano ; written by Paul Dano [e.a.]
Regisseur
Paul Dano
Naar het werk van
Richard Ford
Acteur
Carey Mulligan Jake Gyllenhaal Ed Oxenbould
Componist
David Lang 1957-
Taal
Engels
Uitgever
Cherrypickers, © 2019
1 dvd-video
Oorspr. opname
2018
Speelduur
104 min.
Aantekening
Engels gesproken Ondertiteling: Nederlands en Frans Gebaseerd op de gelijknamige roman van Richard Ford
EAN
9789461876065
mooov

Besprekingen

Regiedebuut van acteur Paul Dano (War & peace; There will be blood) naar het boek van Richard Ford. Begin jaren 1960 verhuizen Jeannette en Jerry Brinson en hun 14-jarige zoon Joe naar Great Falls, Montana. Jerry verliest door een misverstand zijn baan als golfleraar en voelt zich gekrenkt en zinloos. Hij meldt zich aan als vrijwillige brandweerman om een grote bosbrand bij de Canadese grens te bestrijden. Jeannette is gedesillusioneerd en begint een affaire met een oudere stadgenoot. De gevoelige Joe ziet het aan en hoopt dat met de terugkeer van zijn vader alles weer goed komt. De recensenten geven 3-4 sterren. Belinda van de Graaf (Trouw 20-12-’18) noemt het een ‘prachtig sober en ingetogen familiedrama’ en concludeert: ‘Het leidt uiteindelijk tot een heftige breuk, subtiel gespeeld door de Britse Carey Mulligan als de moeder, de Amerikaanse Jake Gyllenhaal als de vader en de Australische Ed Oxenbould als hun zoon. Het is een coming-of-age-verhaal van alledrie.’

Over Paul Dano

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Georges Biard

Paul Franklin Dano (New York, 19 juni 1984) is een Amerikaans acteur, regisseur en scenarioschrijver. Hij werd voor het spelen van Paul en Eli Sunday in There Will Be Blood genomineerd voor een BAFTA Award. Meer dan vijf andere filmprijzen werden hem daadwerkelijk toegekend, waaronder een Screen Actors Guild Award samen met de gehele cast van Little Miss Sunshine.

Biografie

Dano verscheen naast zijn filmactiviteiten tweemaal in de televisieserie The Sopranos als Patrick Whalen. De eerste keer was dat in oktober 2002, de laatste keer in juni 2004 (*originele Amerikaanse uitzenddata). In zijn filmoptredens speelde Dano onder meer een extreme christelijke predikant in There Will Be Blood, terwijl hij een jaar eerder in Little Miss Sunshine als Dwayne juist grotendeels principieel zweeg.

Dano maakte in 2018 zijn regiedebuut met Wildlife, een boekverfilming,…Lees verder op Wikipedia