Boek
Nederlands

Wat loopt daar? : een biologische kijk op rassen

Midas Dekkers (auteur)
+1
Wat loopt daar? : een biologische kijk op rassen
×
Wat loopt daar? : een biologische kijk op rassen Wat loopt daar? : een biologische kijk op rassen

Wat loopt daar? : een biologische kijk op rassen

Vanuit diverse kanten wordt gekeken naar rassen bij planten, dieren en mensen en oorzaken en gevolgen van discriminatie.
Titel
Wat loopt daar? : een biologische kijk op rassen
Auteur
Midas Dekkers
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Uitgeverij Atlas Contact, 2021
366 pagina's : illustraties
ISBN
9789045041537 (paperback)

Besprekingen

Schrijven en praten over rassen (want daar gaat dit boek vooral over) betekent dat je niet ontkomt aan het gegeven van racisme. Naast een uitgebreide behandeling van het begrip en het gebruik van rassen bij planten en dieren, komt de mens aan de orde en de manier waarop biologen en anderen ermee zijn omgegaan. Er wordt gekeken naar oorzaken en gevolgen van racisme in de wetenschappelijke wereld en daarbuiten. Zin en onzin daarover passeren de revue, naast een scala aan samenhangende gegevens uit de humane samenleving, zoals etnografisch onderzoek, antropologie, slavenhandel, ethische discussies, Über- en Untermensch, geloofsvisies, de huid met de kleuren, bloedsamenstelling, lichaamsbouw, nakomelingen bij rasverschillen met de maatschappelijke behandeling, erfelijkheid en genen met de moderne mogelijkheden. En dat allemaal in de welbekende stijl van Midas Dekkers, een soort adhd'er in bloemrijke, niet altijd gemakkelijke termen, taal en zinsbouw. Voorzien van veel reproducties en foto…Lees verder

Over Midas Dekkers

Wandert Jacobus Dekkers, beter bekend als Midas Dekkers (Haarlem, 22 april 1946), is een Nederlandse bioloog, presentator en schrijver van fictie en non-fictie voor kinderen en volwassenen. Op zijn achttiende heeft hij zichzelf de naam Midas (naar Midas Wolf uit Donald Duck) aangemeten.

Midas Dekkers werd geboren in een rooms-katholiek gezin en ging als kind naar katholieke scholen.

De bekende kinderboekenschrijver schreef ruim vijftig kinder- en jeugdboeken, waarvan de meeste verhalen bevatten. In zijn niet-fictionele jeugdboeken schrijft Dekkers over aan de biologie gerelateerde onderwerpen. Daarnaast schrijft Dekkers fictioneel proza voor volwassenen. Als bioloog is Dekkers bekend door zijn scherpe observaties. Biologisch-wetenschappelijke thema’s weet hij met gevoel voor humor uit de doeken te doen. Dankzij zijn schrijfstijl kennen zijn boeken veel herdrukken. Analoog met de bioloog Dick Hillenius heeft Dekkers een veelzijdige belangstelling.

De…Lees verder op Wikipedia