Boek
Nederlands

Misfits : een persoonlijk manifest

Michaela Coel (auteur), Nisrine Mbarki (vertaler)
Misfits kijken anders naar het leven. Maar velen worden ook als buitenstaander gezien omdat het leven anders naar hen kijkt.

Michaela Coel voelt zich al haar hele leven een buitenstaander. Want zo keek het leven ook naar haar.

Misfits is een triomfantelijke oproep tot eerlijkheid, empathie en inclusie van iedereen die ‘anders’ is. Met pit en humor vertelt Coel ove
Onderwerp
Coel, Michaela
Titel
Misfits : een persoonlijk manifest
Auteur
Michaela Coel
Vertaler
Nisrine Mbarki
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Misfits
Uitgever
Amsterdam: De Geus, © 2021
110 p.
ISBN
9789044546330 (paperback)

Besprekingen

'Ik weet ook niet waar ik het lef vandaan haal'

Michaela Coel (33) droeg vorige week haar Emmy (voor 'beste schrijver voor een gelimiteerde serie') op aan 'alle overlevenden van seksueel geweld'. Haar eigen tv-serie I May Destroy You ging al over overleven, haar boek nu ook.

Op 22 augustus 2018 vormde de stad Edinburgh in Schotland het epicentrum van een krachtige energiestoot - niet van de soort die je op het spoor komt met wetenschappelijke precisie-instrumenten, maar wel zo'n klap waarvan de rimpelingen nog weken en maanden erna gevoelige menselijke snaren beroeren.

Die avond sprak Michaela Coel, een opkomende Britse televisiester, op uitnodiging van het prestigieuze Edinburgh International Television Festival een paar duizenden collega's in een aula - en vele duizenden kijkers online - toe over haar afkomst. Het was een wrang-komisch maar toch vooral schrijnend verhaal.

Coel zei dat ze als kind opgroeide in een van slechts vier zwarte gezinnen in een sociaal woonblok in Oost-Londen. Ze beschreef haar tijd in de toneelschool, waar een leerkracht tijdens een acteeroefening racistische opmerkingen maakte. Ze vertelde dat ze, toen ze al enig professioneel succes geoogst had, ooit een tas met geschenken kreeg met daarin tot haar verbazing …Lees verder

Over Michaela Coel

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Peabody Awards

Michaela Ewuraba Boakye-Collinson (Londen, 1 oktober 1987), beter bekend als Michaela Coel, is een Ghanees-Engels actrice, scenarioschrijfster, dichteres en toneelschrijfster. In 2016 won ze de BAFTA voor beste vrouwelijke rol in een komedie en een BAFTA voor aanstormend talent (Breakthrough Talent) voor de televisieserie Chewing Gum. Ze speelde in deze serie niet alleen de hoofdrol, maar heeft de serie ook gecreëerd en geschreven.

Biografie

Michaela Coel werd geboren als Michaela Ewuraba Boakye-Collinson in Londen op 1 oktober 1987, als dochter van Ghanese ouders. Coel en haar oudere zuster groeiden hoofdzakelijk op in de districten Hackney en Tower Hamlets. Ze woonden alleen met hun moeder, aangezien hun ouders vóór Michaela's geboorte uit elkaar waren gegaan. Coel volgde onderwijs aan katholieke scholen in Oost Londen.

Vanaf 2006 droeg Coel haar werk voor bij poëzie-avonden in de wijk Ealing. Onder…Lees verder op Wikipedia