Boek
Nederlands

Misfits : een persoonlijk manifest

Michaela Coel (auteur), Nisrine Mbarki (vertaler)
Persoonlijk betoog over discriminatie en 'anders zijn', met een oproep tot empathie en inclusie.
Onderwerp
Coel, Michaela
Titel
Misfits : een persoonlijk manifest
Auteur
Michaela Coel
Vertaler
Nisrine Mbarki
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Misfits
Uitgever
Amsterdam: De Geus, © 2021
110 p.
ISBN
9789044546330 (paperback)

Besprekingen

'Ik weet ook niet waar ik het lef vandaan haal'

Michaela Coel (33) droeg vorige week haar Emmy (voor 'beste schrijver voor een gelimiteerde serie') op aan 'alle overlevenden van seksueel geweld'. Haar eigen tv-serie I May Destroy You ging al over overleven, haar boek nu ook.

Op 22 augustus 2018 vormde de stad Edinburgh in Schotland het epicentrum van een krachtige energiestoot - niet van de soort die je op het spoor komt met wetenschappelijke precisie-instrumenten, maar wel zo'n klap waarvan de rimpelingen nog weken en maanden erna gevoelige menselijke snaren beroeren.

Die avond sprak Michaela Coel, een opkomende Britse televisiester, op uitnodiging van het prestigieuze Edinburgh International Television Festival een paar duizenden collega's in een aula - en vele duizenden kijkers online - toe over haar afkomst. Het was een wrang-komisch maar toch vooral schrijnend verhaal.

Coel zei dat ze als kind opgroeide in een van slechts vier zwarte gezinnen in een sociaal woonblok in Oost-Londen. Ze beschreef haar tijd in de toneelschool, waar een leerkracht tijdens een acteeroefening racistische opmerkingen maakte. Ze vertelde dat ze, toen ze al enig professioneel succes geoogst had, ooit een tas met geschenken kreeg met daarin tot haar verbazing …Lees verder

Verschillende generaties, zelfde problemen

Booker Prize-winnaar Bernardine Evaristo en tv-maakster en actrice Michaela Coel schreven allebei een manifest. In beide gevallen klinkt de boodschap: wees jezelf en geef niet op.

Bernardine Evaristo en Michaela Coel publiceerden bijna gelijktijdig een manifest. Bij Evaristo heet het Geef nooit op. Een manifest, bij Coel Misfits. Een persoonlijk manifest. De boeken vertonen meer dan één parallel.

Vandaag zijn beide vrouwen gevierde makers. Evaristo mocht in 2019 de Booker Prize in ontvangst nemen voor haar roman Meisje, vrouw, anders. Het was een gedeelde podiumplaats met Margaret Atwoord - in haar manifest schrijft Evaristo daarover: 'Twee vrouwen, twee kleuren, twee landen, twee generaties (…) Het was een historisch moment voor de literatuur en de vrouwenbeweging.' En Coel kreeg voor haar intense tv-serie I may destroy you zeer terecht een Emmy. Maar allebei moesten ze knokken voor de plek die ze nu innemen. Twee creatieve zwarte vrouwen van twee verschillende generaties. Op bijna dertig jaar tijd is er veel veranderd, maar veel ook niet.

Even zwart als wit

Het boek van Michaela Coel (1987) is een herwerking van de…Lees verder

MICHAELA COEL Misfits

BOEKENBAL

***1/2

In 2018 werd actrice, scena­ rioschrijfster en Emmy Award ­ winnaar Michaela Coel als vijfde vrouw en eerste per­ soon van kleur uitgenodigd om de MacTaggart­ lezing te verzorgen op het pres­ tigieuze Edinburgh TV Festival. Ze was toen nog niet bekend als maker van ‘I May Destroy You’, één van de beste tv­reeksen van de afgelopen jaren. Maar de the­ma’s die daarin aan bod komen, zijn al in deze lezing aanwezig. ‘Misfits’ is een aanklacht tegen de dominante witte cultuur in de tv­wereld, waarin geen plaats is voor misfits. Wat dat precies zijn?

Coel fabriceert zelf een woor­denboekdefinitie: ‘Een misfit is iemand die anders naar het leven kijkt. Maar velen worden ook als misfits gezien omdat het leven anders naar hen kijkt.’ Michaela Coel verliest zich soms in holle taal, met woorden als ‘transparant’, ‘narratief’ en de ambitie ‘om verhalen t…Lees verder

Dit debuut is geschreven naar aanleiding van een MacTaggart-lezing. Het boek bestaat uit drie delen. Allereerst een voorwoord waarin de Engelse schrijfster verhaalt over wat er vooraf ging aan de lezing en hoe deze tot stand kwam. Daarna volgt het manifest zelf, een persoonlijk betoog over discriminatie, 'anders zijn' en een oproep tot empathie en inclusie. Het nawoord is drie jaar na de lezing geschreven en heeft een reflecterend karakter. Onderwerpen zijn discriminatie, opgroeien, sociale media en (drugs)misbruik. De auteur vertelt over haar ervaringen in de theater- en televisiewereld en over hoe het voelt om van jongs af aan een buitenstaander te zijn. Een motief dat steeds terugkomt is de doodshoofdvlinder. Motten of nachtvlinders worden in vele culturen als onheilsboden gezien. Het boek wordt ingeleid met een gedicht van John Keats. Delen van het manifest worden in diktedrukte teksten op aparte pagina's uitgelicht. De schrijfster is geboren en getogen in Londen. Ze is de bedenks…Lees verder

Over Michaela Coel

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Peabody Awards

Michaela Ewuraba Boakye-Collinson (Londen, 1 oktober 1987), beter bekend als Michaela Coel, is een Ghanees-Engels actrice, scenarioschrijfster, dichteres en toneelschrijfster. In 2016 won ze de BAFTA voor beste vrouwelijke rol in een komedie en een BAFTA voor aanstormend talent (Breakthrough Talent) voor de televisieserie Chewing Gum. Ze speelde in deze serie niet alleen de hoofdrol, maar heeft de serie ook gecreëerd en geschreven.

Biografie

Michaela Coel werd geboren als Michaela Ewuraba Boakye-Collinson in Londen op 1 oktober 1987, als dochter van Ghanese ouders. Coel en haar oudere zuster groeiden hoofdzakelijk op in de districten Hackney en Tower Hamlets. Ze woonden alleen met hun moeder, aangezien hun ouders vóór Michaela's geboorte uit elkaar waren gegaan. Coel volgde onderwijs aan katholieke scholen in Oost Londen.

Vanaf 2006 droeg Coel haar werk voor bij poëzie-avonden in de wijk Ealing. Onder…Lees verder op Wikipedia