Boek
Nederlands

Terugkeer uit het Noorden

Maja Wolny (auteur), Charlotte Pothuizen (vertaler)
Olga Forys neemt in Moskou de trein naar Siberië. Haar droomreis neemt een verontrustende wending als de trein afwijkt van de route en gsm's geen bereik meer hebben. Aan de vooravond van de Eerste Wereldoorlog nam Michal Forys dezelfde trein. Heden en verleden kruisen mekaar.
Titel
Terugkeer uit het Noorden
Auteur
Maja Wolny 1976-
Vertaler
Charlotte Pothuizen
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Pools
Oorspr. titel
Powrót z Pólnocy
Uitgever
Antwerpen: Angèle, 2020
281 p.
ISBN
9789022336861 (paperback)

Besprekingen

De Trans-Siberië Express op twee sporen

Maja Wolny weeft met gemak intriges door elkaar en springt moeiteloos van de ene tijd naar de andere in haar caleidoscopische roman Terugkeer uit het noorden.

Met Terugkeer uit het noorden heeft de Poolse schrijfster Maja Wolny haar derde boek geschreven over thema's die bij ons nauwelijks aan bod komen: het verleden van Oost-Europa en de lotsverbondenheid van mensen over de grens van tijd en dood heen. Ze schrijft metafysische thrillers die lezen als verhaallabyrinten die breed en diep vertakt zijn, vol geheimzinnige routes en bedrieglijke spiegels. Haar thema's zijn hooggegrepen: het noodlot, de tragiek van de geschiedenis en de verbondenheid van schijnbaar losstaande gebeurtenissen in een versnipperde realiteit.

Net zoals in Zwarte bladeren (2016) en De boekenmoordenaar (2018) krijg je in Terugkeer uit het noorden een caleidoscoop van verwikkelingen voorgeschoteld. Het verhaal loopt op twee sporen. Op het eerste spoor reist Olga, een Poolse vrouw, naar Moskou en neemt daar de Trans-Siberië Express (kortweg Transsib). Gaandeweg blijkt dat ze in het reine wil komen met traumatische ervaringen uit het verleden. Op het tweede …Lees verder

Olga besluit na het overlijden van haar man een tijdje haar toevlucht te zoeken in Rusland. Maar ze zijn nog geen dagen onderweg of de trein ontspoord in een afgelegen gebied op miraculeuze wijze. Samen met twee mannen – die ze eerder op het station leerde kennen – besluiten ze om te voet verder te gaan en hulp te zoeken. Zo’n honderd jaar eerder neemt de succesvolle en getalenteerde ingenieur Michal samen met zijn vrouw en zoontje dezelfde trein naar het noorden. Niet alleen begint hij aan een groot bouwproject maar hij neemt ook zijn minnaar mee, die alles voor hem achterlaat. Tot een gebeurtenis zijn leven volledig omver gooit. ‘Terugkeer uit het noorden’ is het derde in het Nederlands vertaalde boek van de Poolse Maja Wolny (1976) en bevat een mix van diverse verhaallijnen die pas op het laatst samen komen. Prachtig geschreven en met een historische achtergrond.