Boek
Nederlands

De trein naar Tibet : in het spoor van Alexandra David-Néel

Maja Wolny (auteur)
+1
De trein naar Tibet : in het spoor van Alexandra David-Néel
×
De trein naar Tibet : in het spoor van Alexandra David-Néel De trein naar Tibet : in het spoor van Alexandra David-Néel

De trein naar Tibet : in het spoor van Alexandra David-Néel

Genre:
Reisverslag van een reis per trein van Warschau naar het Tibetaanse Lhasa in navolging van de Belgische schrijfster en reiziger Alexandra David-Néel. Met zwart-witfoto’s en kaarten.
Titel
De trein naar Tibet : in het spoor van Alexandra David-Néel
Auteur
Maja Wolny 1976-
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Pools
Oorspr. titel
Pociąg do Tybetu
Uitgever
Antwerpen: Manteau, 2022
237 p. : ill.
ISBN
9789022338728 (paperback)

Besprekingen

Heimwee op het dak van de wereld

Maja Wolny reist de legendarische pionier Alexandra David-Néel achterna naar Tibet.

Net voor corona wereldwijd alles op slot deed, slaagde Maja Wolny erin om een droomreis te maken naar Rusland, Mongolië en Tibet, het zogeheten dak van de wereld. Reizen speelt in al haar boeken een kapitale rol, maar in Trein naar Tibet komt ze voor het eerst naar buiten als non-fictieschrijfster, zoals haar mentor Ryszard Kapuscinski.

Haar boek is een meander van verhalen, die allemaal vertrekken vanuit haar belangstelling voor beweging en schoonheid. Ze vertelt hoe ze als Poolse journaliste naar België kwam, hier werkte als correspondente, boekhandelaar, museumdirecteur en columniste, haar man leerde kennen en uiteindelijk terugkeerde naar een stadje in Oost-Polen, bij de Oekraïense grens.

Pistool

In een Poolse boekhandel vond ze toevallig het werk van Alexandra David-Néel, een Frans-Belgische oriëntaliste en operazangeres, de eerste Europese witte vrouw die het dak van de wereld heeft bereikt. In 1929 publiceerde ze er een boek ov…Lees verder

Siberische souvenirs

De Poolse reisschrijfster Maja Wolny neemt je mee naar het dak van de wereld en komt terug met een knapzak vol boeiende verhalen.

Ulaanbaatar, Irkoetsk, Novosibirsk, Lanzhou... Tenzij je Tom Waes heet, zijn dat niet de bestemmingen die de gemiddelde westerling aanvinkt bij het reisbureau. De Poolse Maja Wolny daarentegen voelt er zich al jaren toe aangetrokken. Wolny heeft tegelijk last van heimwee en fernwee: ze woonde meer dan tien jaar aan de Vlaamse kust, stichtte hier een gezin, maar besloot dan terug te keren naar het Poolse moederland. Tot verbijstering van haar vrienden: waarom het veilige België achterlaten om in een stadje te gaan wonen dat amper 150 kilometer van de Oekraïense grens ligt? Wolny moet het antwoord schuldig blijven. Evenmin kan ze verklaren waarom ze in haar eentje een trein richting Tibet wil nemen. Ongedurigheid? Reislust? Ouderwetse nieuwsgierigheid naar vreemde culturen?

Waarom niet eigenlijk? En dus stapt Wolny op de trein met als eindbestemming het dak van de wereld, het magische bergland waar jaks over hooggelegen rotssteppes dwalen, alpinisten zichzelf tot het…Lees verder

Een persoonlijk reisverslag van een reis per trein van Warschau naar het Tibetaanse Lhasa. De auteur, een Poolse schrijfster met een achtergrond in België, treedt met haar reis in de voetsporen van de Belgische Alexandra David-Néel, die in 1924 als eerste Europese vrouw Tibet bereikte. In heldere stijl geschreven. Met zwart-witfoto’s en kaarten. Voor een brede lezersgroep. Maja Wolny (Kielce, 1976) is een Poolse schrijver en voormalig boekhandelaar, museumdirecteur en columniste. 'De trein naar Tibet' is haar non-fictiedebuut.