Boek
Nederlands

Mathilde : roman

Leïla Slimani (auteur), Gertrud Maes (vertaler)
Titel
Mathilde : roman
Auteur
Leïla Slimani
Vertaler
Gertrud Maes
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Frans
Oorspr. titel
La guerre, la guerre, la guerre
Uitgever
[Amsterdam]: Nieuw Amsterdam, © 2020
318 p.
Aantekening
Geïnspireerd op Slimani's eigen familiegeschiedenis.
ISBN
9789046827000 (hardback)

Besprekingen

Het fenomeen Leïla Slimani

De geëngageerde schrijver is in Frankrijk terug van weggeweest. In haar jongste roman breidt Leïla Slimani haar actieterrein uit naar het land waar ze geboren is.

Leïla Slimani, tot voor kort nog een illustere onbekende, is onderhand niet meer uit het Franse openbare debat weg te denken. Sinds de Frans-Marokkaanse schrijfster in 2016 de Prix Goncourt wegkaapte met Een zachte hand (intussen omgedoopt tot De perfecte oppas), ontpopte ze zich in recordtijd tot een waar fenomeen. De gelauwerde roman ging maar liefst een miljoen keer over de toonbank, werd vertaald in vierenveertig talen en verfilmd. Het jaar daarop verscheen Seks en leugens, een controversieel essay over de hypocriete seksuele moraal in Marokko, dat heftige reacties losweekte in haar geboorteland.

Slimani steunde Emmanuel Macron tijdens de presidentsverkiezingen van 2017. Ze wees zijn aanbod om minister van Cultuur te worden af, maar verklaarde zich wel bereid om zijn persoonlijke vertegenwoordigster voor de Francofonie te worden. Dat belet haar niet kritiek te spuien op het presidentiële vluchtelingenbeleid. Als Frans-Marokkaanse heeft ze heel wat zinnigs te me…Lees verder

Strijdbaar, scherp en altijd menselijk

In een ambitieuze, veelstemmige roman beschrijft Leïla Slimani de pijnlijke ontstaansgeschiedenis van het moderne Marokko. En laat iedereen in zijn waarde.

Ze is intelligent en nergens bang voor, betoverend mooi en gedreven, 'radicaal en oprecht', zoals ze zelf zegt, in haar schrijven. En sinds de bekroning van haar tweede roman met de prestigieuze Prix Goncourt is Leïla Slimani (1981) wereldberoemd én coverwaardig. Niet vaak siert een schrijfster de voorkant van de Franse Elle. Zij wel, in januari 2017: 'Leïla Slimani superstar'.

Het is dan tweeënhalf jaar na de verschijning van haar rauwe debuut, Dans le jardin de l'ogre (In de tuin van het beest) en twee maanden na de prijsuitreiking voor Chanson douce (dat in Nederland onlangs opnieuw uitkwam onder een nieuwe titel, De perfecte oppas). Het is een roman als een Hitchcock-film, over een ogenschijnlijk volmaakte nounou, een oppas, die het gezin waarvoor ze werkt compleet afhankelijk van zich maakt. Er zijn wereldwijd miljoenen exemplaren van verkocht. De Angelsaksische pers is dol op haar. In Amerika duidt men het boek als 'your worst nightmare' en de Fin…Lees verder

Hoe en waar het schuurt LEÏLA SLIMANI Mathilde

BOEKENBAL

*****

De Franse Leïla Slimani, in 1981 geboren in Rabat, vestigde in 2016 de aandacht op zich met haar roman ‘Een zachte hand’, het verhaal van een ontredderde oppas die de aan haar toevertrouwde kinderen – uit een andere cultuur, uit een andere klasse – vermoordt. In ‘Seks en leugens’ bundelde Slimani openhartige interviews over de hypocrisie van de seksuele moraal in haar geboorteland, en nu keert ze terug naar de roman met ‘Mathilde’. Dat moet het eerste deel worden van een trilogie die gebaseerd is op haar familiegeschiedenis. Die omspant een periode van de jaren 40, toen Marokko nog een Frans protectoraat was, tot de jaren 70, toen koning Hassan II met ijzeren vuist regeerde over het inmiddels onafhankelijke land. Mathilde is gebaseerd op de grootmoeder van de schrijfster. De Française trouwt na de oorlog met de Marokkaanse soldaat Amine en ontdekt op het Marokkaanse platteland, in een dorpje nabij het stadje M…Lees verder

Verliefd, naïef, een tikkeltje verwend en verwachtingsvol volgt de jonge Franse Mathilde haar Marokkaanse man in 1946 naar Marokko om daar zijn droom waar te maken: een bloeiend landbouwbedrijf op de verafgelegen grond van zijn familie. In deze nadagen van het kolonialisme in een vreemd land waar de nationalistische sentimenten oplaaien, tegenslagen elkaar snel opvolgen en ze voortdurend met haar positie van Europese, christelijke vrouw in een gemengd huwelijk wordt geconfronteerd, zoekt Mathilde haar weg. Zwoegend, zingend, wanhopig, extatisch, boos, teleurgesteld en berustend buigt, rekt en verzet ze zich om voort te kunnen gaan. Boeiend, meeslepend familieverhaal, geïnspireerd op de verhalen uit de familie van de auteur. Beschouwend, droog en anekdotisch geschreven vol aandacht voor het landschap, menselijke en culturele verhoudingen en het oog van de tijd. Eerste deel in trilogie 'Het land van de anderen'. De Frans-Marokkaanse journaliste en schrijfster (1981) won in 2016 de Prix …Lees verder

Française in Marokko

Leïla Slimani ('Een zachte hand') presenteert het meeslepende eerste deel van haar familietrilogie.

De Franse Leïla Slimani, in 1981 geboren te Rabat, vestigde in 2016 de aandacht op zich met haar roman 'Een zachte hand': het indringend vertelde verhaal van een ontredderde oppas die de aan haar toevertrouwde kinderen - uit een andere cultuur, uit een andere klasse - vermoordt. In haar volgende publicatie, 'Seks en leugens', bundelde Slimani openhartige interviews over de hypocrisie van de seksuele moraal in haar geboorteland.

Nu keert Slimani weer terug naar de roman. 'Mathilde' moet het eerste deel worden van een trilogie die gebaseerd is op haar familiegeschiedenis. Dat drieluik, 'Het land van de anderen', zal een tijdvak bestrijken dat reikt van de jaren veertig, toen Marokko nog een Frans protectoraat was, tot in de jaren zeventig, toen koning Hassan II het inmiddels onafhankelijke land met ijzeren vuist regeerde. Mathilde, de hoofdpersoon van dit eerste deel, is gebaseerd op de grootmoeder van de schrijfster.

Mathilde, Française, trouwt na de oorlog…Lees verder

Over Leïla Slimani

CC BY-SA 3.0 fr - Foto van/door Thibaut Chapotot

Leïla Slimani (Rabat, 3 oktober 1981) is een Frans-Marokkaanse journalist en schrijver. In 2016 heeft zij de Prix Goncourt gewonnen voor haar roman Chanson douce, in het Nederlands vertaald en uitgeven met als titel Een zachte hand.

Levensloop

Leila Slimani is opgegroeid in een Franstalig gezin in Marokko. Haar vader was bankier en een hoge Marokkaanse ambtenaar. Hij was eveneens staatssecretaris en voorzitter van de Marokkaanse voetbalbond. Haar moeder is KNO-arts. Ze is van Frans-Algerijnse afkomst. Leila Slimani heeft twee zussen.

Leïla Slimani doorliep een Franstalige middelbare school in Rabat, het Lycée Descartes. In 1999 ging ze naar Parijs om te studeren aan het Sciences Po. Na haar afstuderen in 2008 werkte ze bij het weekblad Jeune Afrique. Ze schreef vooral over Noord-Afrika. In 2012 nam ze ontslag om zich te wijden aan literair schrijven. Ze bleef tegelijkertijd werken voor Jeune Afriq…Lees verder op Wikipedia