Boek
Nederlands

Vechten voor democratie

Ewoud Kieft (auteur)
+1
Vechten voor democratie
×
Vechten voor democratie Vechten voor democratie

Vechten voor democratie

Beschouwing op het fenomeen democratie, en een pleidooi voor een levendige democratische cultuur die recht doet aan fricties en tegenstellingen.
Onderwerp
Democratie
Titel
Vechten voor democratie
Auteur
Ewoud Kieft 1977-
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: De Bezige Bij, 2022
172 p.
ISBN
9789403199917 (hardback)

Besprekingen

Een diepgaand boek over democratie met een pleidooi voor een levendige democratische cultuur, waarin recht wordt gedaan aan fricties en conflicten, tegenstanders elkaar in loyale vijandschap bestrijden, en wantrouwen weer gezond in plaats van destructief kan zijn. Toen Rusland in februari 2022 Oekraïne binnenviel was van verschillende kanten te horen dat het een oorlog is tussen democratie en autocratie. Vijandbeelden hebben het democratische verhaal bepaald en zijn gebruikt om de zwakke plekken in de democratie te verhullen. Dit boek wijst scherp de grenzen aan tussen wat democratisch is en wat niet en toont een helder beeld van een democratie die het verdedigen waard is. Helder en met diepgang geschreven. Met name geschikt voor een geoefende lezersgroep. Ewoud Kieft (1977) is een Nederlandse historicus en auteur. Hij schreef meerdere boeken.

Over Ewoud Kieft

CC BY 2.0 - Foto van/door Jan Swienink

Ewoud Matthijs Kieft (Groningen, 12 september 1977) is een Nederlands historicus en schrijver, zowel van historische werken als fictie. Ook is hij actief als muzikant.

Leven en werk

Kieft studeerde geschiedenis aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Vervolgens deed hij onderzoek bij het NIOD en de Universiteit Utrecht naar religieuze radicalisering en het ontstaan van oorlogsenthousiasme in West-Europa 1870-1918, een onderwerp waarop hij in 2011 promoveerde. Tot 2012 was hij tevens vaste medewerker van NRC Boeken. Ook is hij actief als zanger en liedjesschrijver in verschillende muzikale projecten. Met zijn band De Harde Liefde bracht hij in 2017 het folk- en indiepopalbum Waar de wereld eindigt uit.

Boeken

In 2006 publiceerde Kieft zijn eerste boek, Het Plagiaat, over de rivaliteit tussen Menno ter Braak en Anton van Duinkerken. In 2012 publiceerde hij een essaybund…Lees verder op Wikipedia