Miniserie over de rivaliteit tussen CIA en FBI en over de aanloop naar de aanslagen van 11 september 2001 en de oorlog in Afghanistan.
Titel
The looming tower
Scenarist
Dan Futterman
Naar het werk van
Lawrence Wright
Acteur
Jeff Daniels Tahar Rahim Wrenn Schmidt
Taal
Engels
Uitgever
Warner Bros. Entertainment, © 2018
2 dvd-video's
Oorspr. opname
2017
Speelduur
10 x 42 min.
Aantekening
Taalkeuze: Engels, Frans Ondertiteling: Nederlands, Frans, Noors, Zweeds, Fins, Deens, Engels voor slechthorenden
EAN
5051888237359

Besprekingen

Amerikaanse miniserie, gebaseerd op het boek van Lawrence Wright, vertaald als 'De toren van onheil', over de aanloop naar de aanslagen van 11 september 2001. In het boek ligt de nadruk op de gebeurtenissen in het Midden-Oosten, in de serie draait het vooral om de machtsstrijd en rivaliteit tussen de CIA en de FBI, die er mede oorzaak van waren dat de aanslagen konden slagen. In de hoofdrollen onder meer Jeff Daniels als FBI-baas John O’Neill, Tahar Rahim als Ali Soufan, een Libanees-Amerikaanse FBI-agent en Wrenn Schmidt als CIA-analist Diane Marsh. Thijs Schrik (NRC 16-3-'18) schrijft: '(...) ambitieuze miniserie (...) probeert de ingewikkelde gebeurtenissen zo behapbaar mogelijk te brengen (...) trekt een blik met geweldige acteurs open (...) de vrouwelijke personages komen er bekaaid vanaf (...) Gibney geeft de serie als regisseur een documentaire-stijl, mede door echte nieuwsbeelden op een natuurlijke manier in de serie te mixen (...)'. Tien afleveringen.

Over Dan Futterman

Daniel (Dan) Futterman (Silver Spring, 8 juni 1967) is een Amerikaans acteur en scenarioschrijver.

Futterman studeerde in 1991 af aan de Columbia-universiteit. Hij speelde sindsdien (gast)rollen in meerdere televisieseries, waaronder Sex and the City (1999), Will & Grace (2003). Zijn langstlopende rol was als Vincent Gray, broer van rechter Amy Gray, in Judging Amy (1999-2005). Zijn eerste filmrol was in The Fisher King (1991), waarin hij naast Robin Williams speelde. Vijf jaar later speelde hij in The Birdcage (1996) opnieuw met Williams, als diens zoon Val Goldman. Zijn meest recente film is A Mighty Heart (2007), waarin hij met Angelina Jolie het waargebeurde verhaal van de vermoorde journalist Daniel Pearl naspeelt.

Futterman schreef het scenario voor de film Capote (2005), geregisseerd door zijn jeugdvriend Bennett Miller, en werd hiervoor genomineerd voor een Oscar. In 2007 gaf hij aan niet meer te will…Lees verder op Wikipedia