Boek
Nederlands

Cicerone : verhalen

Atte Jongstra (auteur)

Cicerone : verhalen

Genre:
`Wie ben je?
`Een man, antwoordde ik. `Zoals ik me die herinner.

Met deze woorden begint het titelverhaal van Cicerone, een van de dertien stukken in deze verhalenbundel van Atte Jongstra. Je zou de verhalen in Cicerone realistisch kunnen noemen. De nadruk ligt op de werkelijkheid, zij het de werkelijkheid van het geheugen. Veel van de personages in Cice
Titel
Cicerone : verhalen
Auteur
Atte Jongstra
Taal
Nederlands
Uitgever
Utrecht: De Arbeiderspers, 2013
1 digitaal bestand
ISBN
9789029591508
CloudLibrary
3h81zr9

Besprekingen

Verhalenbundel. Een cicerone is een gids, een wegwijzer en het slotverhaal 'Cicerone' geeft dan ook een indruk van hoe wij Jongstra's boek moeten lezen. Het geheugen wordt erin voorgesteld als een warenhuis met veel verdiepingen en veel personeel. Er wordt uit diepliggende kelders van alles naar boven gebracht, en wat uitgesteld wordt, is altijd de persoon zelf die deze waren in stock heeft. In de andere verhalen is dikwijls de samenhang ver te zoeken, maar het feit alleen al dat gebeurtenissen en feiten bijeen zijn gebracht, ook citaten en leeservaringen, stempelt ze tot onderdelen van het portret dat Atte Jongstra heet. Er is een verhaal over handschoenen, hengelsport, een encyclopedist, de vrouw, maar ook wanneer ze min of meer een centrum hebben vertakken zulke verhalen door de veelwetende en met graagte over van alles vertellende, met de lezer dollende auteur uit tot ware labyrinten. Jongstra is een komiek, in wezen, maar jammer genoeg eentje van de weinig subtiele soort. Hij is …Lees verder

Over Atte Jongstra

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Vysotsky

Atte Jongstra (Terwispel, 13 augustus 1956) is een Nederlands schrijver en essayist, en daarnaast recensent voor NRC Handelsblad. Hij publiceerde ook onder de pseudoniemen Arno Breekveld en Arno II von Brechelhain. Hem is in 2016 de Constantijn Huygens-prijs toegekend.

Levensloop

Jongstra studeerde Nederlands aan de Universiteit van Amsterdam. In 1985 debuteerde hij met De Multatulianen. In 1990 ontving hij de Geertjan Lubberhuizenprijs voor De psychologie van de zwavel, in 1996 de Jan Greshoffprijs voor Familieportret, in 2009 ontving Jongstra de Max Pam Award voor zijn boek Klinkende ikken, verschenen in de reeks Privé-domein.

Zijn roman De avonturen van Henry II Fix (2007) schreef Jongstra naar aanleiding van de aanschaf op een veiling van een drietal kisten vol manuscripten en andere documenten van deze 18e-eeuwse levenskunstenaar en encyclopedist uit Zwolle.

Lees verder op Wikipedia