Boek
Nederlands

21 juli

Anne C. Voorhoeve (auteur), Hilke Makkink (vertaler)
+1
21 juli
×
21 juli 21 juli
Doelgroep:
Vanaf 15 jaar
Genre:
Titel
21 juli
Auteur
Anne C. Voorhoeve 1963-
Vertaler
Hilke Makkink
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Duits
Oorspr. titel
21. Juli
Editie
1
Uitgever
Utrecht: Callenbach, 2012
368 p.
ISBN
9789026601903 (hardback)

Besprekingen

De 14-jarige Fritzi (ik-figuur) weet niet beter dan dat Adolf Hitler het beste voorheeft met het Duitse volk. Ze vertrouwt hem. Als ze geconfronteerd wordt met de rol die haar familie heeft gespeeld bij een aanslag op de Führer, is ze volkomen verbijsterd. Haar familie en zijzelf worden opgepakt. Dan volgt een vreselijke tijd in gevangenissen en concentratiekampen. Tijdens deze gruwelijke tocht leert Fritzi haar familie, zichzelf en de oorlog steeds beter begrijpen. Indringend verhaal dat zich afspeelt tijdens het laatste jaar van de Tweede Wereldoorlog. Het taalgebruik is geschikt voor jongeren. Jammer dat de zinnen vaak erg lang zijn, met veel bijzinnen, en de beschrijvingen soms zeer gedetailleerd. Maar de doorzetter krijgt een goed beeld van de Duitse vertwijfeling en de omstandigheden waarin de 'verraders' verkeerden. Gebaseerd op het waargebeurde verhaal van de familie Von Stauffenberg. Indringend omslag met 'gezichtloos' meisje tussen twee SS-ers. De auteur is bekend van een an…Lees verder

21 juli

Tweeënveertig aanslagen werden er tegen Hitler beraamd. Bij de laatste bomaanslag op 20 juli 1944 werd hij lichtgewond. Nog dezelfde dag werd graaf Claus von Stauffenberg opgepakt en terechtgesteld. Zijn broer Berthold werd enkele weken later opgehangen. Alle leden van deze adellijke familie werden in hechtenis genomen.
De schrijfster heeft de naam Stauffenberg vervangen door Von Lautlitz. Ze vertelt de gebeurtenissen vanuit de visie van een verzonnen personage, de veertienjarige Fritzi. Het meisje kan nauwelijks geloven dat haar familie iets te maken heeft met het complot tegen de Führer. In de loop van het verhaal begrijpt ze waarom haar ooms hun daad hebben gesteld. Samen met andere familieleden begint voor Fritzi de odyssee van gevangenis naar concentratiekamp. Op den duur worden ze als gijzelaars behandeld en komen ze terecht bij gevangen buitenlandse politici. Uiteindelijk bereiken enkele overlevenden het familieslot.
Voor dit lijvige boek heeft de schrijfster veel b…Lees verder

Over Anne C. Voorhoeve

Anne C. (Charlotte) Voorhoeve (Bad Ems, 19 december 1963) is een Duitse (scenario)schrijfster.

Opleiding en werkzaamheden

Voorhoeve studeerde politieke wetenschappen, amerikanistiek en geschiedenis, met als specialisatie de oudheid, in Mainz. Aansluitend werkte ze een jaar als assistent aan de University of Maryland waar ze tevens op vrijwillige basis redactiewerkzaamheden verrichtte voor een medisch vaktijdschrift. Hierna vestigde ze zich als zelfstandig redacteur en beoordelaar voor manuscripten en begon ze met het zelf schrijven van scenario's en proza.

Publicaties en thematiek

Haar eerste werk was het script Lilly Marlene. In 2002 werd dit door de MDR en ARTE verfilmd. Twee jaar later herschreef Voorhoeve haar scenario tot een roman die in 2004 verscheen en in 2006 herdrukt werd.

Voorhoeve pakt in haar boeken historische thema's op: in Lilly …Lees verder op Wikipedia